Πέρα από την ατομική ψυχοθεραπεία
Η συστημική ψυχοθεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Αναγνωρίζει ότι μια οικογένεια λειτουργεί όπως ένα ανθρώπινο σώμα, όπου προκύπτουν τόσο θετικές όσο και δύσκολες καταστάσεις. Παρόμοια με τον τρόπο που ένας σωματικός τραυματισμός επηρεάζει πολλαπλές περιοχές, η συστημική θεραπεία αναγνωρίζει ότι όταν ένα μέλος της οικογένειας πονάει, αυτό επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα. Με την προώθηση της συνεργασίας και το σεβασμό των διαφορετικών πεποιθήσεων, νοοτροπιών και εμπειριών ζωής, η συστημική θεραπεία ενθαρρύνει τα μέλη της οικογένειας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να αποκαταστήσουν την αρμονία.
Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση θεωρεί τις σχέσεις ως πολύτιμα αγαθά που μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων για να ενισχύσουν τις ικανότητες αντιμετώπισης προβλημάτων όλων των μελών της οικογένειας. Δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τα άτομα να εκφράσουν και να εξερευνήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, προωθώντας την κατανόηση και την ενσυναίσθηση μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Επιπλέον, η συστημική θεραπεία δίνει έμφαση στις δυνάμεις και τις ικανότητες των ατόμων, με στόχο την αξιοποίησή τους για ουσιαστικούς μετασχηματισμούς στη ζωή τους. Ακόμη και για τα άτομα που αναζητούν ατομική θεραπεία, η συστημική θεραπεία επιτρέπει τον προβληματισμό σχετικά με τις προσωπικές δυνάμεις και προκλήσεις από μια σχεσιακή προοπτική.
Η οικογενειακή θεραπεία δίνει έμφαση στη δυναμική μέσα σε μια συλλογική μονάδα και όχι στην εστίαση αποκλειστικά στις προσωπικές συναναστροφές ενός ατόμου. Στοχεύει στη διευκόλυνση της αμοιβαίας υποστήριξης μεταξύ των ατόμων σε στενές σχέσεις. Οι συμμετέχοντες στη συστημική θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν γονείς και παιδιά που εκτείνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, παππούδες και γιαγιάδες, αδέλφια, συντρόφους, φίλους, φροντιστές ή οποιαδήποτε άλλα σημαντικά άτομα που σχετίζονται με την οικογένεια.
Η θεραπεία ζευγαριών προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ζευγάρια σε διάφορα στάδια της σχέσης τους, παρέχοντας πολυάριθμα πλεονεκτήματα. Ορισμένα ζευγάρια αναζητούν θεραπεία όταν παρατηρούν επαναλαμβανόμενα επιζήμια μοτίβα συμπεριφοράς στη σχέση τους, που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενους καβγάδες. Άλλα αναζητούν θεραπεία όταν πλησιάζουν σημαντικά ορόσημα, όπως ο γάμος, η γονεϊκότητα ή η κενή φωλιά, με στόχο την αποτελεσματική πλοήγηση σε αυτές τις μεταβάσεις. Ενώ ορισμένα ζευγάρια εξετάζουν το ενδεχόμενο θεραπείας μόνο όταν έχουν φτάσει σε σημείο ρήξης, καλό είναι να αναζητούν βοήθεια όσο το δυνατόν νωρίτερα. Με τον τρόπο αυτό, και οι δύο σύντροφοι μπορούν να αποκτήσουν εικόνα των συναισθημάτων τους και να εφαρμόσουν προληπτικά ουσιαστικές αλλαγές πριν φτάσουν σε πιο δύσκολες καταστάσεις.