Τι είναι η διαδικτυακή θεραπεία;

Η διαδικτυακή θεραπεία, γνωστή και ως τηλεθεραπεία, αναφέρεται στην παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω ψηφιακών πλατφορμών ή τεχνολογιών επικοινωνίας. Επιτρέπει στα άτομα να συνδεθούν με θεραπευτές ή συμβούλους εικονικά, εξαλείφοντας την ανάγκη φυσικής εγγύτητας ή ταξιδιού.  Τα άτομα μπορούν να συμμετέχουν στη θεραπεία εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τηλεδιάσκεψη, τηλεφωνικές συνομιλίες, άμεσα μηνύματα ή άλλες μεθόδους διαδικτύου αντί να παρακολουθούν δια ζώσης συνεδρίες στο γραφείο ενός θεραπευτή. Με τη διαδικτυακή θεραπεία η λήψη θεραπειών ψυχικής υγείας από την άνεση του σπιτιού, ή οποιασδήποτε άλλης τοποθεσίας με σύνδεση στο διαδίκτυο, είναι βολική και ευέλικτη. Μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή για άτομα που προτιμούν την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα των εικονικών αλληλεπιδράσεων, έχουν περιορισμένη κινητικότητα, ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή έχουν πολυάσχολο πρόγραμμα που καθιστά τη θεραπεία διά ζώσης πρόκληση.

Τα τελευταία χρόνια, η εξάρτησή μας από την τεχνολογία έχει αυξηθεί σημαντικά, επηρεάζοντας διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως η αγορά προιοντων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω του διαδικτύου, η ψυχαγωγία και η κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό έχει οδηγήσει επίσης στην άνοδο της διαδικτυακής θεραπείας, παρέχοντας ευκολία και προσβασιμότητα που ανταποκρίνονται στο χρονοδιάγραμμα και τις προτιμήσεις μας. Κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, η διαδικτυακή θεραπεία απόκτησε ευρεία αναγνώριση. Τα πλεονεκτήματά της έχουν αναγνωριστεί ευρέως, καθώς επεκτείνεται πέρα από τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα lockdown και συνεχίζεται και μετά την περίοδο COVID.

 Η διαδικτυακή θεραπεία προσφέρει την ίδια θεραπευτική εμπειρία με την παραδοσιακή δια ζώσης θεραπεία, με μόνη διαφορά το περιβάλλον στο οποίο λαμβάνει χώρα. Οι μέρες που αναζητούσε κανείς υποστήριξη ψυχικής υγείας αποκλειστικά στο γραφείο ενός θεραπευτή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η εμφάνιση της διαδικτυακής θεραπείας έδωσε τη δυνατότητα στα άτομα να συνεργαστούν με εξειδικευμένους ψυχολόγους με ευκολία, ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο. Η βοήθεια που χρειάζεστε είναι εύκολα προσβάσιμη στο κινητό ή τον υπολογιστή σας.

Διαδικτυακή θεραπεία
θεραπεία

Οι συνέπειες της πανδημίας οδήγησαν σε μια κοινή εμπειρία συλλογικού τραύματος, δημιουργώντας μια πρωτοφανή ζήτηση για θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη το 2021, τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης αυξήθηκαν αισθητά ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η τάση αυτή είναι αναμφισβήτητα αναμενομένη, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες. Παρά τις σταδιακές βελτιώσεις, η τρέχουσα έρευνα υποδεικνύει μια πιθανή επιδείνωση των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία, καθώς οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας επιμένουν, επιδεινούμενες από τη εξάντληση που συνήθως αναφέρεται ως πανδημική κόπωση.

Η διαδικτυακή θεραπεία προσφέρει στα άτομα την υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους, είτε αναζητούν ανακούφιση από άγχη, είτε αντιμετωπίζουν φόβους, είτε επιδιώκουν την προσωπική τους ανάπτυξη. Μέσω των online συνεδριών, τα άτομα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα φάσμα στρατηγικών αντιμετώπισης ίδιων με εκείνες που είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της προσωπικής θεραπείας. Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου ψυχολόγου, θεραπείες όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) και η Φιλοσοφική Ψυχολογία μπορούν να χορηγηθούν αποτελεσματικά χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες όπως τηλέφωνα, ταμπλέτες ή υπολογιστές.

Η διαδικτυακή θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την προσωπική θεραπεία, ενώ προσφέρει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη. Τα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνουν πρακτικές πτυχές όπως είναι η ευκολία και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, καθώς και λιγότερο εμφανείς πτυχές που σχετίζονται με τη θεραπευτική συμμαχία.

Ποια είναι τα οφέλη της διαδικτυακής θεραπείας;

Πολλά τα οφέλη από τη διαδικτυακή θεραπεία, που περιλαμβάνουν τόσο πρακτικές όσο και συναισθηματικές πτυχές. Η έναρξη της θεραπείας μπορεί να είναι αποθαρρυντική για πολλά άτομα, αλλά η σύνδεση με έναν θεραπευτή στο διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει άνεση, καθώς μπορείτε να επιλέξετε να καλέσετε μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσης.  Επιπλέον, ο παράγοντας ευκολία παίζει ρόλο, ειδικά όταν υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να μετακινηθείτε στο γραφείο ενός θεραπευτή εν μέσω επαγγελματικών υποχρεώσεων και των ευθυνών της καθημερινότητας.

Τα πλεονεκτήματα της διαδικτυακής θεραπείας εκτείνονται και πέρα από αυτά και περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα, τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, την αποδοτικότητα του χρόνου και την ενισχυμένη ιδιωτικότητα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται στο διαδίκτυο για θεραπευτική υποστήριξη.

Και δεν χρειάζεται καν να είστε εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία για να ξεκινήσετε!

Μερικά λοιπόν από τα βασικά οφέλη της διαδικτυακής θεραπείας είναι τα εξής:

Βελτιωμένη προσβασιμότητα: Η διαδικτυακή θεραπεία εξαλείφει τα γεωγραφικά εμπόδια, επιτρέποντας στα άτομα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες θεραπείας ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή άτομα που θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ταξιδέψουν για τα ραντεβού θεραπείας. Επιπλέον, το να βγείτε από το σπίτι σας ή ακόμα και να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν αδύνατο όταν αισθάνεστε πεσμένοι!

Ανωνυμία και απόρρητο: Η διαδικτυακή θεραπεία παρέχει μεγαλύτερη αίσθηση ανωνυμίας και ιδιωτικότητας. Μερικά άτομα αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν ευαίσθητα ή προσωπικά θέματα από την άνεση του χώρου τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα που διστάζουν να αναζητήσουν θεραπεία ή ανησυχούν για πιθανά στίγματα.

Ευκολία: Η διαδικτυακή θεραπεία παρέχει μια βολική και ευέλικτη επιλογή για όσους αναζητούν θεραπεία. Τους επιτρέπει να προγραμματίζουν εύκολα συνεδρίες ανάλογα με το πρόγραμμα τους και την προτιμώμενη ώρα. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη μετακίνησης στο γραφείο ενός θεραπευτή, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και τη μείωση του άγχους που σχετίζεται με τη μετακίνηση στις πόλεις. Η διαδικτυακή θεραπεία ταιριάζει στο πρόγραμμά σας, ώστε να μπορείτε να συνομιλείτε με έναν θεραπευτή όποτε και όπου σας βολεύει!

Αυξημένες επιλογές: Η διαδικτυακή θεραπεία διευρύνει την επιλογή των θεραπευτών. Με την εξάλειψη των γεωγραφικών περιορισμών, τα άτομα έχουν πλέον ένα ευρύτερο φάσμα ειδικευμένων επαγγελματιών στη διάθεση τους. Κατά συνέπεια, αυτό διευκολύνει μια πιο προσαρμοσμένη ευθυγράμμιση μεταξύ των ειδικών απαιτήσεων του πελάτη και της εξειδικευμένης εμπειρίας του θεραπευτή, αυξάνοντας έτσι τις προοπτικές επίτευξης ευνοϊκών θεραπευτικών αποτελεσμάτων.

Αποδοτικότητα κόστους: Η διαδικτυακή θεραπεία παρουσιάζει μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή προσωπική θεραπεία, εξαλείφοντας τα έξοδα μετακίνησης και μειώνοντας το συνολικό κόστος. Επιπλέον, η διαδικτυακή θεραπεία παρέχει συχνά ευέλικτες επιλογές τιμολόγησης, συμπεριλαμβανομένου του συχνά χαμηλότερου κόστους της συνεδρίας, καθιστώντας την μια πιο προσιτή επιλογή για πολλούς.

Ενισχυμένη θεραπευτική διαδικασία λόγω  της άνεσης και της εξοικείωσης: Ένα οικείο και άνετο περιβάλλον, όπως το σπίτι του ίδιου του πελάτη, μπορεί να συμβάλει σε μια αυξημένη αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας. Αυτή η ευνοϊκή ατμόσφαιρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, εμπλουτίζοντας έτσι τη συνολική αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής διαδικασίας.

Αυξημένη δέσμευση: Μερικά άτομα μπορεί να αισθάνονται λιγότερο άβολα ή και φοβισμένα από την ιδέα της διαδικτυακής θεραπείας, αυξάνοντας έτσι την τάση τους να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπευτική διαδικασία. Για άτομα με γνώσεις τεχνολογίας ή για όσους τείνουν προς τις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να καλλιεργήσει μια αίσθηση οικειότητας και αυξημένη δέσμευση.

Συνέχεια της φροντίδας: Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια της θεραπευτικής υποστήριξης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ταξιδιών, μετεγκατάστασης ή έκτακτης ανάγκης. Οι πελάτες μπορούν να διατηρήσουν τη θεραπευτική τους σχέση και να λάβουν υποστήριξη χωρίς διακοπή.

Κοινωνική αποστασιοποίηση: Ο Κορωνοϊός έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας ευεξία και αν αισθάνεστε ήδη νευρικοί όταν συναντάτε νέους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο, αυτό είναι ένα πρόσθετο άγχος και εμπόδιο στη θεραπεία που μπορείτε εύκολα να αποφύγετε. Αν και οι κατευθυντήριες γραμμές για την κοινωνική αποστασιοποίηση έχουν χαλαρώσει, εξακολουθεί να συνιστάται σε πολλές περιπτώσεις – και ορισμένοι από εμάς εξακολουθούν να διστάζουν να συναντήσουν τους γιατρούς και θεραπευτές αυτοπροσώπως, όταν υπάρχει άλλη επιλογή.

 

Μεγαλύτερη διορατικότητα: Η διαδικτυακή θεραπεία σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε στον θεραπευτή σας το περιβάλλον του σπιτιού σας – το οποίο μπορεί να παρέχει χρήσιμα στοιχεία για τη θεραπεία σας. Η διεξαγωγή της συζήτησης πέρα από τα όρια του γραφείου ενός φυσικοθεραπευτή μπορεί να δώσει νέα πνοή και δυνατότητες στη θεραπευτική διαδικασία.

Λειτουργεί η διαδικτυακή θεραπεία;

Μπορεί η διαδικτυακή θεραπεία να παράγει αποτελέσματα και πραγματικό όφελος; Βεβαίως. Η διαδικτυακή θεραπεία δεν ειναι μια απλή τηλεφωνική ή διαδικτυακή συνομιλία- παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι εξίσου επιδραστική με τις προσωπικές συνεδρίες. Ένα παράδειγμα είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT). Η CBT είναι μια γνωστή και επιτυχημένη θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι διατροφικές διαταραχές, οι διαταραχές πανικού, η μετατραυματική διαταραχή, η διπολική διαταραχή, η ψύχωση και διάφορες φοβίες, όπως η αγοραφοβία και η κοινωνική φοβία. Ουσιαστικά, η CBT λειτουργεί με βάση την αρχή ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι σωματικές αισθήσεις μας είναι αλληλένδετες και αλληλοεπηρεάζονται.

Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) επιδεικνύει συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με την παραδοσιακή θεραπεία διά ζώσης στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη και οι διαταραχές πανικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Psychological Disorders το 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαδικτυακή CBT είναι εξίσου αποτελεσματική με τη CBT πρόσωπο με πρόσωπο.

(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0887618517304474?via%3Dihub#bibl0005)

 Και μια ανασκόπηση 17 μελετών του 2020 διαπίστωσε ότι η διαδικτυακή CBT για την κατάθλιψη μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική από τη θεραπεία δια ζώσης.

(https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30186-3/fulltext)

Σε πολλές περιπτώσεις, το κλειδί έγκειται στην εύρεση ενός κατάλληλου θεραπευτή που μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και να παρέχει αποτελεσματική καθοδήγηση. Συχνά πρόκειται για μια διαδικασία δοκιμής και λάθους, δεδομένου ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει συγκεκριμένες ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τελικά, ο γνήσιος και διαρκής μετασχηματισμός αρχίζει και ολοκληρώνεται με τη δέσμευσή σας. Είτε ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι στο γραφείο ενός θεραπευτή είτε μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, επενδύοντας προσπάθεια και κάνοντας τα πρώτα βήματα, ανοίγετε το δρόμο για έναν πιο υγιή και ολοκληρωμένο εαυτό.